Maak het jezelf en de kinderen gemakkelijk.

Binnenkort met het gezin op vakantie? Dat is natuurlijk één groot feest, maar toch verloopt de vliegreis niet altijd even makkelijk. Voor kinderen is het erg spannend om te vliegen en sommigen vervelen zich snel. Daarom geven wij jou 10 handige tips om de vliegreis voor jou en voor de kids zo makkelijk mogelijk te maken.

Onze 10 tips voor jou!

 1. Bereid de kinderen goed voor

Het is voor kinderen niet niks om in een vliegtuig te stappen en daadwerkelijk te gaan vliegen. Daarom is het goed om van tevoren bijvoorbeeld filmpjes en foto’s te bekijken van vliegtuigen. Praat er met ze over en leg uit wat hen te wachten staat. Dit zorgt ervoor dat de spanning voor een deel wordt weggenomen. 

Heb jij ook altijd oorpijn bij het opstijgen en de landing? Kinderen hebben hier ook vaak last van. Om het te verminderen is het goed om bijvoorbeeld kauwgom te geven!

 1. Oh nee… Je moet wachten op de luchthaven

Moet je lang wachten voordat jullie kunnen boarden? Geen idee hoe je je kinderen moet vermaken? Zorg ervoor dat je kinderen nog snel al hun energie kwijtraken, zodat zij heerlijk slapen in het vliegtuig. Vaak zijn er op vliegvelden speeltoestellen te vinden, maak hier dus zeker gebruik van. Het is ook leuk om je kinderen verschillende opdrachten te geven of om spelletjes te spelen. Bijvoorbeeld ik zie ik zie wat jij niet ziet. Wees vooral lekker creatief! 

 1. Nog één laatste keer naar het toilet

Stel je voor je zit net in het vliegtuig en jouw kind moet plassen. Dan moet je toch naar die krappe wc. Voorkom dit door voor het boarden nog snel naar het toilet te gaan. Verschoon baby’s ook gelijk!

 1. Elk kind wordt blij van speelgoed

Heeft jouw kind een lievelingsknuffel of kan ze niet genoeg krijgen van een ander leuk speeltje? Zorg dat je het bij je hebt! Neem bijvoorbeeld een boekje mee of een iPad. Heb je een lange vlucht? Dan is het verstandig om meerdere speeltjes mee te nemen. Op deze manier blijft jouw kind bezig en gaan ze zich niet snel vervelen. Het werkt ook goed om iets nieuws speciaal voor de vliegreis te kopen, dit is voor hen namelijk extra speciaal. 

 1. Wees vroeg en ervaar de voordelen

Wees de eerste aan de balie! Of kan je al online inchecken? Op de eerste rij in het vliegtuig heb je namelijk meer beenruimte en uiteraard is meer bewegingsruimte voor de kinderen ideaal. Let op: kinderen onder de 2 jaar hebben nog geen eigen stoel. Het zorgt ook voor minder stress, aangezien het met kinderen altijd langer kan duren dan gepland. Je wilt niet de vlucht missen!

 1. Houd rekening met de vluchttijden

Het is natuurlijk perfect als je vliegt op het moment dat je kinderen normaal slapen. Grote kans dat ze dan hun oogjes dicht doen en niet veel meekrijgen van de vlucht. 

Voorkom ook het liefst vluchten waarbij je moet overstappen. Opstijgen en landen vinden kinderen vaak niet fijn en laat staan twee keer. 

 1. Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij je hebt

Ga je je spullen inpakken voor jouw vakantie? Dan is het goed om het volgende in je handbagage te stoppen:

 • Extra kleding voor jonge kinderen. Elk kind heeft weleens een ongelukje, daarom is het aan te raden om extra setjes mee te nemen. 
 • Oortjes/koptelefoon. Je kind vindt het waarschijnlijk leuk om filmpjes te kijken in het vliegtuig, maar niet iedereen wilt daar van meegenieten. Een koptelefoon of oortjes komt daarom goed van pas.
 • Vochtige doekjes. Met kinderen weet je het wel… Ze smeren het tafeltje onder, hebben vieze gezichtjes of laten dingen per ongeluk vallen. Vochtige doekjes zijn altijd handig om bij je te hebben!
 • Een dekentje. Het kan fris zijn in het vliegtuig en daarom is het aan te raden om een dekentje mee te nemen. Je wilt natuurlijk niet om de minuut horen dat je kind het koud heeft. 
 • Voldoende drinken. Het is ontzettend belangrijk voor kinderen om goed te blijven drinken. Zorg ervoor dat je dit koopt als je door de veiligheidscontrole bent. 

 1. Beloon je kind met cadeautjes

Het klinkt misschien gek, maar het werkt zeker. Geef bijvoorbeeld om het half uur een cadeautje aan je kind voor goed gedrag. Dit zorgt voor vermaak en je kind zal beter luisteren. Het hoeven geen dure cadeautjes te zijn, maar een kleinigheid maakt kinderen al erg blij. 

 1. Kies een comfy outfit

Trek jij ook graag makkelijke, zachte en chille kleding aan wanneer je gaat vliegen? Voor kinderen is dit ook ideaal. Wanneer zij hun kleding niet lekker vinden zitten, doet dit hun humeur niet ten goede. Bovendien is het handig om meerdere laagjes kleding aan te doen. Je kunt je dan aanpassen aan de temperatuur in het vliegtuig. 

 1.  Focus ook op jezelf

Misschien het belangrijkste van alles! Zorg dat je relaxed bent en dat je alles onder controle hebt, of in ieder geval dat je dat uitstraalt. Je kinderen voelen zich meer op hun gemak en dat werkt zeker in zijn voordeel voor een fijne vliegreis. Gelukkig ben je na het lezen van dit lijstje al goed op weg!