Ben jij al bekend met deze combinatie?

Op het eerste gezicht hebben een kerstmarkt en een cruise helemaal niks gemeen. Behalve dat het ’s winters zowel op de markt als op het water koud kan zijn. Desondanks werd ik eind jaren ’80 al geïnspireerd door een soortgelijke combinatie! Wij waren op vakantie in Thailand en zagen daar jongelui gezellig samenzijn op houseboats op de rivier Kwai én aan de wal. Het leek mij leuk om varen en lokaal vermaak aan de wal met elkaar te combineren.

Inmiddels is deze rivier/vaarvakantie razend populair. Niet bij ons (last van het “reisje langs de Rijn”syndroom?) maar wel bij Australiërs, Canadezen en anderen Engelstaligen. Dus noem het een zoetwaterkerstcruise en wie weet gaan “wij” nu ook beseffen dat dit een heerlijk comfortabele Multi stedentrip kan zijn! 

Picture it: het schip is een varend 4* resort en ligt overdag aan de wal. En ja meestal midden in de stad of anders is er een shuttlebus geregeld. Het aanbod varieert maar meestal worden er stadswandelingen aangeboden. Wij voeren met de Emerald Sun, waarbij vrijwel alle uitstapjes inbegrepen zijn. En natuurlijk komen zij uiteindelijk uit op de kerstmarkt in die plaats. Lekker centraal en gezellig voor alle leeftijden, hoewel het ons opviel dat er erg veel jongelui op de kerstmarkten afkomen (o.a. Budapest, Wenen en Regensburg). Regensburg had wat ons betreft de mooiste locatie: in de feeërieke tuinen van slot Thurn & Taxis! 

Natuurlijk is warmte kleding een must, maar ook het schip is een heerlijke warme deken die je omhelst met vriendelijk personeel, prachtige, moderne hutten en goed eten. Tijdens lunch en de regionaal getinte diners is de drank inclusief. ’s Avonds na het eten, vaart het schip meestal naar de volgende bestemming. Tijdens die rustige vaartocht worden regelmatige sluizen geschut, dus genoeg te beleven aan “de bar met uitzicht”.  

Als u al eerder heeft gecruised (zoutwater), dan weet u welke hutlocatie uw voorkeur heeft. Op zoetwaterschepen heb ik ervaren dat die kennis overboord kan. Er is vrijwel geen deining en er is weinig motorgeluid. Anderzijds liggen de schepen overdag meestal zij-aan-zij naast elkaar aan de wal waardoor het uitzicht van vrijwel alle (lagere) hutten zeer beperkt is. Op de Emerald Sun is de hut raam elektrisch van boven naar beneden te bedienen zodat er een Frans balkon ontstaat. Leuk voor zomers maar in de winterperiode is het prettig dat die extra binnenruimte benut wordt als extra hutruimte, een lekker zitje dus. 

Aan boord was ook een kleine fitness en zowaar ook een binnenzwembad aanwezig. Een heerlijke warme ruimte aan de achterzijde van het schip. Een royaal 180 graden uitzicht, lekkere muziek én een tegenstroom installatie zorgde ervoor dat ik hier heerlijk kon zwemmen en relaxen na een inspannend dagje in één van de steden aan de Donau!  

Met een beetje verbeelding kon ik mezelf uitstekend verplaatsen naar een cruise in de Cariben óf op één van die Houseboats op de rivier Kwai.   

Toegegeven: je moet een beetje “Out of the Box” denken maar wie weet zien wij over enkele jaren ook een jonge doelgroep over de Europese rivieren varen om zo de party’s aan de wal mee te beleven! Minder vliegbewegingen als al die losse citytrips, meer- en gevarieerde bestemmingen…  Ach misschien is het nog niet zo’n gek idee….

Ceescruise’2022.12

Wie of wat is Ceescruise? Ceescruise staat voor het overbrengen van een persoonlijke reiservaring door iemand die sinds begin jaren 90 het cruiseleven heeft leren waarderen. Samen reizend met één of met meerdere reisgenoten die elk ook hun belevingen kunnen delen. Hopelijk wordt u erdoor geïnformeerd, geattendeerd of wellicht zelfs geïnspireerd!

Als laatst neem ik je graag nog even mee door middel van een aantal foto’s!