Onlangs ben ik op studiereis geweest naar Noorwegen en heb ik met een groep van 20 reisagenten een deel van Noorwegen ontdekt. Ik deel mijn ervaringen graag. Daarom in deze blog de 6 mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen tijdens de studiereis.

De studiereis in Noorwegen begon in Bergen en eindigden in Alesund. Een erg mooie reis om met de auto te verkennen en al het moois onderweg te bewonderen. Dit waren mijn hoogtepunten:

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Bergen

Het begin van mijn reis in Bergen was direct een hoogtepunt.We kwamen aan op de luchthaven en haalde daar onze huurauto’s op.

Bergen ligt tussen 7 bergen en kent meer dan 200 regendagen per jaar! Gelukkig hadden wij mazzel met het heerlijke zonnige warme weer. Hoewel het de tweede grootste stad van Noorwegen is, heeft het echt een klein en gezellig dorpse sfeer.

Maar Bergen is meer dan de prachtige gekleurde huisjes aan de kade. Er is van alles te doen: musea, winkels, galerijen en restaurants en meer.

Een tip van mij: bezoek de vismarkt. Dit is een van de best bezochte markten van Noorwegen.

Houd je van culturele uitstapjes? Dan is Troldhaugen een aanrader! Eén van de beste musea van de stad. Het is het voormalige huis van de componist Edvard Grieg. Wanneer je naar dit museum gaat, krijg je veel informatie over zijn leven en werk.

Wil je iets actiefs doen? Ulriken is de hoogste berg. Je kan de berg beklimmen of met de kabelbaan gaan (voor als je vooral van het uitzicht wilt genieten). 

Fläm

Door naar het dorpje aan het uiteinde van de Aurlandsfjord. Het kleine plaatsje Flåm heeft zo’n 500 inwoners. Ondanks dat het een klein plaatsje is, is het een van de populairdere plaatsen van Noorwegen. 

Met als meest bekende attractie De Flåmsbana. Een 20 kilometer lang treintraject met een stijging van ruim 865 meter! Deze steile treinreis start in Flåm gaat naar Myrdal en weer terug. 

De trein rijdt door 20 tunnels, door prachtige bergen en langs watervallen

Je kan er voor kiezen om een retour te boeken, zodat je heen en terugreist met de trein, maar je kan ook aan het einde uitstappen en via de ZIP-line naar beneden. Deze ZIP-line is bijna 1400 meter lang!

Eenmaal beneden aangekomen ben je er nog niet helemaal. Je kan er dan voor kiezen om terug naar Flåm te wandelen of per mountainbike terug te gaan. De mountainbike is een erg toffe ervaring. Je gaat bijna alleen maar bergafwaarts waardoor je erg snel gaat. Je bent dan nog ongeveer 1 uur onderweg om weer in het stadje uit te komen. Daarnaast is het ook een geschikte omgeving om te (berg)wandelen, er zijn namelijk genoeg wandelpaden! 

Geiranger(fjord)

Geirangerfjord is de meest bekende fjord van Noorwegen en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Vanaf Geiranger vind je een aantal wandelpaden waarbij je verschillende prachtige uitzichten hebt op de fjord.

Tip van mij: Ga de fjord op met een kajak of maak een cruise van Geiranger naar Hellesylt. Je kan hierop met de auto of als voetpassagier. Met de cruise vaar je langs vele watervallen zoals onder andere ‘The Seven Sisters’.

Het plaatsje Geiranger heeft ook wat winkels, restaurants en een supermarkt. Vergeet ook niet naar het Dalsnibba Viewpoint te gaan. Je staat voor je gevoel op het puntje van de wereld en hebt een prachtig uitzicht over Geiranger. Aanrader dus!

Jostedalsbreen Nationaal Park

Dit nationaal park beslaat ongeveer 1310 vierkante kilometer. Meer dan de helft bestaat uit de gletsjer Jostedalsbreen. Deze gletsjer is de grootste op het vasteland van Europa. De gletsjer is in noordzuidelijke richting 100 kilometer lang en in oostwestelijke richting 15 kilometer breed. Het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter. De hoogste top van de gletsjer is Lodalskapa (2083 meter) en het laagste punt is Nigardsbreen (350 meter). Ik zelf heb op dit punt een gletsjer hike gedaan. Zeker de moeite waard om te doen tijdens je bezoek aan Noorwegen!

De gletsjer heeft diverse zijarmen en in veel delen waar je rijdt in Noorwegen kom je deze tegen. Er worden daarom ook verschillende activiteiten op en rondom de gletsjer aangeboden. Het nationaal park is erg afwisselend. Je vind er ruige natuurgebieden met traditionele berghutjes, rode boerderijtjes en prachtige rivieren en watervallen. Daarom heeeft het Jostedalsbreen Nationaal Park ook zeker een plek op mijn favorieten lijstje!

Nasjonale Turistveger

De Nasjonale Turistveger ofwel, de Noorse toeristenwegen. Noorwegen telt 18 officiële toeristenwegen. Deze prachtige panoramische routes langs de kust en door de bergen. Sommige routes zijn vrij smal voor caravans en campers en is het alleen mogelijk om tegenliggers te passeren op bepaalde plekken. Daarom kan het in het hoogseizoen druk zijn.

Ik heb de Aurlandsfjellet en de Gaularfjellet gereden en vond het prachtig. Op elke weg vind je bezienswaardigheden, picknick/rustplaatsen, flinke haarspeldbochten (zie foto) en geweldige uitkijkpunten.

Ålesund

Mijn reis sloten we af met een bezoekje aan Ålesund. Deze stad is gebouwd op 3 eilanden. In 1904 verwoeste een brand bij de hele stad omdat de meeste huizen van hout waren gebouwd. Ålesund wordt ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd vanwege de kanalen die door het centrum lopen. 

Het is een leuke stad waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. De berg Aksla is 189 meter hoog en te bereiken via 489 trappen. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende eilanden. Een veelgemaakte activiteit is kajakken. Een gids begeleid je in je kajak door het oude centrum. Bezoek ook zeker het aquarium als je in de stad bent. Ålesund is een zeer goede startpunt voor verschillende activiteiten en rondreizen en een prachtige plek om mijn vakantie af te sluiten!

Lijkt zo’n vakantie jou ook wat? Ben je benieuwd naar de andere hoogtepunten? Of mijn ervaringen in andere landen? Kom in contact en ik help je met het vinden van jouw ideale vakantie! 

Benieuwd naar het studiereisverslag, klik dan hier!